V70 / V40 / CBR-1000 / ER-500

V70

Onderhoudsintervallen uit het boekje zijn er om............niet nageleefd te worden. Bij een km-stand van 220.000km is de spanrol van de distributieriem vastgelopen. Vervangen bij 120.000km interval 120.000km, dus te vervangen bij 240.000km! Heeft hij dus mooi niet gehaald......

Daar baal ik verschrikkelijk van want nu is mijn motorblok helemaal aan gort. Nokkenas in 5 delen (Op 4 plaatsen gebroken). Alle klepstelen door de automatische klepstellers geslagen.

"Nieuw" blok kunnen plaatsen. In Gent (B) opgehaald in ruil voor € 1.200,--. Km-stand 163.000km. Bouwjaar 1998. 2 jaartjes ouder dan de body maar niet veel km's. Typisch Belgisch. Diesel vanwege de diesel en niet vanwege de km's.

Enfin, een paar dagen sleutelen in mijn garage, de dieselpomp af laten stellen door de dealer en hij rijdt weer. Ik heb 1 ding geleerd. In het vervolg elke 80.000km de volgende onderdelen wisselen:

Distributieriem

Spanrol

Waterpomp

Micro-V

Spanrol Micro-V

Tandriem brandstofpomp

Spanrol brandstofpomp

Geleiderol brandstofpomp

(Klik op de foto's voor de originele grootte!!!!)

Zo ziet de schade er aan de buitenzijde uit.

Het verwijderen van de trillingsdemper/Micro-V pulley was een zware klus. Deze pulley wordt bevestigd middels een MF18 x 115mm lange bout die over een lengte van ca. 80mm voorzien was van borgvloeistof. (MF = MetrischFijn)

Er moest toch een pijp van ca. 1,5m aan te pas komen. Montage van deze pulley is alleen te doen na een pan spek&eieren. Aanhaalmoment 160Nm + 180 graden.

En dit de binnenzijde. Dit was de nokkenas.

Het "nieuwe" motorblok.

Tot zover "De scheiding". (Voor de niet zo helemaal ingewijden; In de autofabriek wordt het plaatsen van het motorblok en de aandrijving "Het huwelijk" genoemd.)

De versnellingsbak moest er natuurlijk ook vanaf. Ik had pas in Juli 2008 een nieuwe drukgroep, koppelingsplaten en een hydralisch cilindertje geplaatst. (Zie ook de tab "FOTO'S")

Nieuwe riemen, waterpomp en (span)rollen.

En hier en daar de bekabeling weer in nieuwstaat gebracht.

Uiteraard geldt ook hier weer; Inbouwen in omgekeerde volgorde. Voor wat het waard is!

En hij rijdt weer lekker!

V40

Laatste onderhoud in mei aan de V40, Schokdempers en veren achter vervangen, incl. remrevisie. Onderstaand de bijbehorende foto's.

Eerst de hele binnenbekleding en een hele zooi geluidisolatie weghalen om bij de bovenste bevestigingspunten van de schokdempers te komen.

Dempers en veren zijn gecombineerd in het zgn. 'McPherson' systeem.Enige voorzichtigheid om ze uit elkaar te halen is wel nodig!.

Torsie-stang en draag-arm losmaken om de naaf naar buiten te kunnen draaien om zodoende de demper-veer unit naar beneden weg te halen.

En weer gemonteerd. Wel met oude stofhoezen.

Gelijk de remcilinders achter gereviseerd. De handrem die geintegreerd in de remcilinder is werkte niet echt lekker meer.

Als de handrem bediend wordt, draait het asje met de grove spoed met hierop de zuiger. Hierdoor wordt de zuiger naar buiten gedraaid en geduwd en drukt zo de remblokken tegen de schijf aan.

Als de handrem losgemaakt wordt zal de cilinder als gevolg van de wrijving in de afdichtingsrubbers (Vloeistof afdichting & Stofafdichting) niet geheel terugdraaien maar wel net voldoende om de rem te 'lossen'. Hierdoor is de afstelling van de normale remfunctie ook geregeld. Bij revisie moet dus de handrem en de voetrem ingesteld worden door de handrem samen met de voetrem meerdere malen te bedienen.

Aan de achterzijde van de remklauw, daar waar het asje van de handrembediening naar binnen gaat, zit een afdichting. Deze moet goed schoon zijn en gesmeerd worden om vastzitten te vookomen.

En hij rijdt weer als nieuw!

CBR-1000

Als je weer wil gaan rijden en de koppeling doet het niet wordt je geconfronteerd met tig jaren de vloeistof NIET vervangen. Die remvloeistof wordt echte prut kijk maar naar de foto's.

Voor dat je aan de koppelingswerkcilinder komt moeten eerst alle kappen verwijderd worden. Dan vindt je de cilinder. Deze cilinder bediend middel een stifft die dwars door het morblok loopt de koppeling die aan de andere zijde van het blok zit. (Dus Koppelingscilinder; linkerzijde van het blok, koppelingsplaten en huis; Rechterzijde van het blok)

De circlip op deze foto houdt het zuigertje van de hoofdkoppelingscilinder op z'n plaats. Dit is tevens het bedieningspunt van de koppelingshandel.

Als ik de hoofdkoppelingscilinder uit elkaar haal komt er werkelijk een ongelofelijke, pasta-achtige, prut uit. Dat dit nog gewerkt heeft!!! Alles goed schoonmaken met ontvetter en droogblazen met lucht.

Het zuigertje met de cups.

De werkcilinder is al net zo'n puinhoop. Goed schoonmaken en de het zuigertje met P1000 waterproof schuurpapier schoonmaken.

Nieuwe pakking er onder en monteren. Klaar is het.

En hij rijdt weer als nieuw!

Voorvork revisie in Juli.

En nog een paar kilometer (2.400km) door Scotland gereden. 20-09 2009. Hij loopt als een lier! Een paar foto's.

Contact